U ranom detinjstvu, plašila sam se mraka. Nikako ne bih mogla da zaspim, ukoliko svetlo nije bilo uključeno. Čak nisam ni tražila nečije prisustvo, čitanje ili pričanje priča, samo da je svetlo tu. To me je umirivalo i davalo mi osećaj sigurnosti. 

Život detetu može izgledati neverovatno strašno. Noćne more su česta pojava i to je zaista gadna stvar kad si mali, neretko sam ih imala.

San nikada ne bih znala tačno da opišem i u potpunosti se prisetim, ali bih se budila uplakana. Mama to često nije razumela i vraćala bi me u krevet.  Tako bi se strah povećavao kako zatvorim oči.

Od svih emocija, strah se najjače aktivira putem amigdale. Dobra vest je da postoje rešenja kako bi se smirili strahovi u dečjem uzrastu, što su deca mlađa, tim lakše.

Kod dece se često javlja strah u situacijama u kojima su roditelji uplašeni zbog dece, pa ispoljavaju bes. Na primer, dete padne i udari se. Ili dete ispusti stakleni predmet koji se razbije u parčiće. Roditelj se uplaši i počne da grdi dete. Detetu je poslata poruka da je krivo i da je roditelj ljut. To su automatski odgovori koje mozak šalje i tada smo ishitreno odreagovali.

Kad god se dete uplaši, bilo bi dobro pronaći mesto gde ćete sa njim u miru sesti. Vežbati disanje. Pitati ga kako se oseća. Pričati o onome što ga uznemirava.

Reći: “Uplašen si i to je u redu. I ja sam se nekada tako osećao.”

Podsetiti ga na strahove koje je prevladalo: “Sećaš li se kako si bio uplašen kod zubara i sve je prošlo dobro?” Ili “Kada si prvi put učio da voziš bicikl, činilo se teškim, a sada ga odlično voziš!” To će mu sigurno značiti i postaće svesno da je strah prolazno stanje.

Strah i anksioznost ne treba mešati. Anksioznost je strah koji gubi kontrolu, strah koji je neosnovan i koga često prati i telesna tenzija. Ona dolazi usled potiskivanog straha kada deca često prikrivaju svoja osećanja, plaše se, a ne pričaju o problemu misleći da ih roditelji neće voleti. Iz tog razloga, rano detinjstvo je prava podloga za borbu sa strahom i njegovo iskorenjivanje. Jer…

“Moramo graditi nasipe hrabrosti kako bismo zadržali poplavu straha.” M. Luter King

Write A Comment