Prvi bliski kontakt, pored onog sa roditeljima, dete obično ostvaruje sa bakom i dekom koji su veoma značajne figure u njegovom životu… Samo, da li je uloga “baka & deka servisa” isključivo pomoć roditeljima ili su pak oni mnogo više od toga?

Većina roditelja koja ima mogućnost da dete poveri bakama i dekama obično to i čini jer su besplatni, otvoreni 24 časa i jedva čekaju da provode vreme sa svojim unucima. Svako ko je imao baku i deku, zna koliko je to neprocenjiva vrednost za celokupno detetovo detinjstvo, rast i razvoj.

Baka i deka nisu samo “servis za čuvanje” iako im je primarna zaštitno-higijenska uloga (briga i nega). Naprotiv. Značajne su figure u intelektualnom razvoju deteta jer neumorno odgovaraju na dečja pitanja i podpitanja. Kada je dete starije i razume njihove priče, oni su vredni prenosioci životnog iskustva, mudrosti, daju savete i pouke, pričaju priče i doživljaje iskustveno. Takođe, pojedine bake i deke mogu biti odlični zabavljači i vreme sa unucima provoditi u kreativno osmišljenim igrama. Svakako, najvažnija njihova uloga jeste emocionalna. Oni su neiscrpan rezervoar topline, ljubavi, nežnosti.

Ono oko čega često nastaje problem između roditelja i baka i deka jeste usaglašavanje pravila koja se tiču deteta. Roditelje ponajviše brine činjenica da se dete uči poštovati određenim pravilima kod kuće, dok je kod bake i deke obično dozvoljeno ono što kod kuće nije, što stvara zbunjenost i nedoslednost u vaspitanju deteta, a vremenom i samo dete nauči kako sa kim da se ponaša, pa se prilagođava situaciji.

Baka i deka ne bi trebali imati primarnu ulogu u vaspitanju niti bi se trebali mešati i prigovarati da neke stvari ne radite dobro, ali su ipak važne figure u detetovom životu. Zato je od izuzetnog značaja obavestiti ih o dnevnim detetovim ritualima (vreme obroka, šetnje, spavanja, igranja, učenja itd.), o detetovim eventualnim prohtevima koje ne želite da ispunjavate i načinu kako se takve situacije mogu rešiti. Ukoliko se ovakve situacije reše na početku, manja je verovatnoća da ćete imati problema u komunikaciji, a Vaše dete će biti u sigurnim rukama.

Write A Comment