Ričard Bah američki je pilot, a ujedno i pisac koji je svoju strast za avionima preneo i na listove hartije napisavši nekoliko važnih knjiga, a jedna od njih svakako je i Galeb Džonatan Livingston.

Prvi susret sa Bahovim pisanjem upravo se dogodio kroz pomenutu knjigu o Džonatanu. U tom periodu života tragala sam za raznim odgovorima na pitanja u vezi svog života, upoznavala različite strane sebe na koje ranije nisam obraćala pažnju i preispitivala se. Ovo je jedna od najvrednijih knjiga koje imam u svojoj skromnoj biblioteci, iako su za mene sve vrlo vredne. Volim da je iznova i iznova listam i podsećam se mudrosti koje mi je svojom jednostavnošću u pisanju donela.

Prepuna je alegorija koje čitaoca vode u proces dubljeg promišljanja i poistovećivanja sa dilemama sa kojima se suočava i Džonatan. On je galeb koji, uz pritisak celog jata, pokušava da se prilagodi njihovom običnom načinu života: da leti kako bi došao do hrane i tako preživeo. Međutim, zakoni koje jato propisuje ga guše i sputavaju, a on pokušavajući da nauči da leti radi samog letenja, biva odbačen iz bratstva i oštro osuđen kao izgnanik.

Kroz letenje galeba kao metaforu života i slobodu kao najveći vrhunac sreće, Bah nam šalje važnu poruku da je život neprestani proces učenja, otkrivanja i traženja višeg smisla od onog koji nam se nudi ili nam nameću, kao i  da individualnost u moru sličnosti uvek ispliva i pokaže svoj kvalitet.

Ukoliko se nakon ove knjige odlučite (kao ja) da nastavite da listate i druge Bahove knjige, preporuke su sledeće:

“Iluzije – avanture mesije koji to nije želeo da bude”;

“Let iznad oblaka”;

“Jedno”.

 

Write A Comment