Tradicionalna uloga tata svodila se na predvidivo: zarađuje, izdržava porodicu, kuhinji se ne približava osim kad traži da jede, pelene su mu strana stvar. Očinska figura zamagljena. Menjanjem uloge žene u društvu i partnerskim odnosima, primećujemo da neminovno dolazi do promene uloge muškarca u partnerskom/bračnom/roditeljskom kontaktu.

Do koje mere se promenila na balkanskom podneblju i borimo li se i dalje sa sporednom, nevidljivom očinskom ulogom?

Lični primer sopstvene porodice navodio me je često na razmišljanje. Tatina uloga, iskreno, nije bila ni najmanje vezana za kućne poslove i pomaganje u kuhinji. I dan-danas je tako. Kada pomislim kako to nije u redu, setim se mame kojoj to odgovara. Ne diraj joj kuhinju. Znate onaj sindrom – “Niko to ne zna bolje od mene.” Ako je, mama, tebi dobro sa tim, samo napred!

No, njegova očinska uloga odigrala je presudan uticaj na moju dečju dušu.

Njegova prisutnost u mom detinjstvu bila je primetna na više aspekata, ali za mene najvažnijem, emocionalnom, naročito: On je znao da voli. Grli. Ljubi. Presvlači. Vozi. Vodi u šoping, kod frizera (neobično, da, ali mnogo više nego mama). Ide na roditeljske. Razgovara i sasluša. Odgovara i savetuje.

Mnoge stvari nije razumeo. Nije se ni trudio.

Ipak, dete u meni osećalo je svu punoću našeg odnosa.

I zato hvala tati što je tata. Što je njegova pažnja u detinjstvu vredela više od bilo čije.

Što nikada nije našao za shodno da batinom ili uvredom dokaže da je u pravu.

Što je bodrio, borio se i radio prekovremeno sitne, malo plaćene poslove, čak i kada mu nije bilo do toga.

Što je prvi zagrlio kad sam najveće uspehe ostvarivala, ali i kad ih nije bilo.

Što mi je, prosto rečeno, poklanjao svoje vreme.

Tate su nam na svakom koraku. Neke, poput mog, imaju prirodni osećaj za dete čim se rodi. Drugi, pak, to sigurno mogu vremenom razviti.

Zato je ovo tekst o tatama. Koji ne prepuštaju sve onom “Jedna je mama”, “Mama će bolje.” Svim tatama koje svoju roditeljsku ulogu osećaju. Ili žele. Žive. Greše. Al’ se trude.

I svaki put kad zanemarimo mušku porodičnu figuru, podsetimo se jedne važne stvari: Roditeljske oči su jače kad ih je otvoreno četvoro.

Write A Comment