Mesec jun je znak završetaka, a ujedno i početaka. Maturante na prelasku iz osnovne u srednju, kao i iz srednje na fakultet često muče nedoumice oko profesionalnog opredeljenja i nastavka školovanja.

Najveće dileme javljaju se sa pitanjem: Šta dalje? Kako znati koju školu/fakultet upisati, da li će za par godina biti isplativo, postoji li potražnja za zanimanjem, šta ako mi bude preteško i sl. samo su neka od najtežih misli sa kojima se mlada osoba suočava u periodu odlučivanja.

S druge strane, pojedinci imaju jasnu sliku onoga čime bi voleli da se jednog dana bave, strastveno se bave tim oblastima van formalnog obrazovanja, ali su u dilemi da li će od toga “biti hleba” i kako kasnije da unovče ono što znaju.

Svakako da je današnjoj omladini mnogo teže pri odlučivanju, jer su pritisci koje svakodnevno slušaju i situacije nestabilnog finansijskog statusa u centru dešavanja gotovo svakog radno sposobnog čoveka. Vreme naših roditelja koji nam pričaju kako to “nekad beše sigurno i lako zaposliti se” je iščezlo!

Postavlja se pitanje: U kom smeru da razmišlja mlada osoba?

Jedna od potencijalnih pomoći prilikom odluke mogla bi biti trenutno sagledavanje oblasti (nauke) koju bi mlada osoba volela da upiše; to podrazumeva raspitivanje u užoj i široj okolini o uslovima zapošljavanja, zadovoljstva onih koji taj posao obavljaju i sl.

Činjenica je da se iz godine u godinu potražnja za određenim kadrovima smanjuje/povećava, te danas niko ne može garantovati da je ono što je trenutno profitabilno može biti i za par godina na istom nivou. Zato bi mlade trebalo ohrabrivati da grade svoje ideje, razmišljaju o samostalnosti i nezavisnosti na način na koji se neće osećati nestabilno: to mogu biti samostalni projekti, rad od kuće, frilens poslovi i sl.

Nedostaje nam znanja o unovčavanju znanja.

Svako istinsko ulaganje u sebe kroz seminare, edukacije različitog tipa, kurseve, konferencije i mnoge druge vidove neformalnog obrazovanja pruža daleko veće mogućnosti i šanse za iskazivanjem svog poslovnog JA od bilo kakve fakultetske ili srednjoškolske diplome.

Voleti i uživati u svom poslu je zasigurno jedna od većih životnih privilegija. Cilj je to prepoznati kod sebe.

Gandija citiram sa čuvenom, istinitom: Najveća šteta je što ljudi ni ne znaju šta je izistinsko obrazovanje. Mislimo da vredi samo ono koje se može unovčiti, koje vodi materijalnom bogatstvu, a ne ono koje obogaćuje karakter.

Obogaćujte svoja znanja, karakter i ličnost i plodovi rada će neizostavno biti tu.

Write A Comment