U mojoj glavi je američki fim iz 2015. godine studija Pixar u režiji Pit Doktera. Priča govori o devojčici Rajli koja se sa svojim roditeljima seli u drugi grad i novu školu, a život joj se u potpunosti menja. Ono što se verovatno mnogi ne pitaju je šta se u glavi dešava u takvim i sličnim situacijama?

Pet emocija: Radost, Tuga, Bes, Strah i Gađenje u devojčicinoj glavi igraju svoje uloge. Radost pokušava da preovlada, kako bi Rajli bila srećna, ali se stvari naprasno menjaju kada Radost i Tuga spletom okolnosti nestaju u drugim sferama Rajlinog uma…

Film prikazuje koliko je svaka od ovih emocija značajna, a kako ih vrlo često zanemarujemo deleći ih na “pozitivne” i “negativne” emocije.

Odličan primer realistične slike današnjice gde je značajno biti uvek ok, optimističan, ekstrovertan i nasmejan, čak i kada se tako ne osećamo. Život nam ponekad ne pruža situacije u kojima ćemo biti uvek vedri i veseli te je od presudnog značaja da doživljavamo stvari onako kako se zaista osećamo. U suprotnom, nastaće nesklad između onog spoljašnjeg “Ja sam dobro” i unutrašnjeg “Nisam dobro/zadovoljan/srećan”.

Krucijalna poruka koju film pruža upravo je važnost emocija u kongruenciji, skladu, slozi, kako god to nazvali, kako bi naše mentalno zdravlje bilo negovano i optimalno.

 

Write A Comment