Razlika između tradicionalne i savremene porodice svakako je, između ostalih faktora, broj dece u njima. Retka je bila pojava jedinca u porodici pre 100 godina. Većini je poznato koliko su naše bake i deke imale braće i sestara i koliko nam je vremena trebalo da popamtimo sva ta silna imena i godine. Međutim, roditelji današnjice sve se češće odlučuje da imaju jedno dete. 

Jedno dete u porodici više nije retkost, naprotiv, kao da je postalo pravilo. Roditelji se zbog raznih razloga odlučuju ostati na jednom detetu, a najčešće su razlozi finansijske prirode.

Vode se time da je bolje imati jedno dete kome će moći pružiti “sve” ono što mu je potrebno, nego imati više dece kojima će “mnogo” faliti.

Imati jedno dete nije negativna pojava kako se obično misli. Postoje generalizacije široke populacije kako su deca jedinci razmaženi, ne znaju da funkcionišu u kolektivu, nisu naučeni da dele, sebični su i samoživi i vole da je sve po njihovom. Takvo dete može postati i ono koje ima više braće i sestara, tačnije pravila nema.

Ono što je važno jeste da vi, kao roditelji, ne stvarate od svog jedinog deteta takvu osobu. Način na koji ćete detetu pristupiti mnogo je važniji od činjenice da ono nema brata ili sestru.

Ne stavljajte dete u centar sveta, ne ponašajte se previše zaštitnički prema njemu i budite slobodni da ga pustite da funkcioniše bez vaše pomoći. Podstičite ga da se druži sa decom od malih nogu, da ih voli, da se lepo ophodi i deli sa njima. Tako će jednog dana lakše rešavati potencijalne probleme sa decom i neće zavisiti od vaše pomoći.

Postavite realna očekivanja od vašeg deteta jer nema potrebe stvarati od njega vašu kopiju.

Ukoliko dete ima braće i sestara od tetke, ujaka ili strica, mnogo će lakše biti i brže teći proces navikavanja funkcionisanja sa drugima.

I naravno, odluka je na vama. Ono što drugi smatraju ispravnim, ne mora biti ispravno vama, što je sasvim u redu.

Kritikujemo kada neko ima jedno dete (“šteta je da ostane na jednom”).

Kritikujemo kada neko ima više dece (“nema čime da ih izdržava, šta mu to treba”), žalimo one koji nemaju decu…

Ljudi su različiti, a deca ukras sveta – moja je poruka svim roditeljima.

Write A Comment