Kada smo mali, prva institucija u kojoj učimo je roditeljska. Roditeljski zanat se, istina, ne može naučiti ni iz jedne knjige, ni na kakvim predavanjima, ni na jednoj radionici, ali u tome je i sva njegova čar. Nepredvidiv je, nestalan, rastuće-opadajući i tako u krug. Najlepši.

Najlepši roditeljima. Šta kaže perspektiva deteta?

Neprikosnovene figure i prvi modeli, oni svemoćni čovci u našim očima kada smo mali, oni koji znaju i mogu sve upravo su te dve odrasle osobe: mama i tata. Oni pomeraju planine, kontrolišu vetar, spašavaju od nevaljalih ljudi, uvek znaju odgovore na sva naša pitanja i mi smo pored takvih Super-Spider ljudi sigurni! Njihove reakcije danonoćno posmatramo, ponašanja konstantno imitiramo, a uverenja postepeno usvajamo.

I onda odrastemo. A ta uverenja nas često žuljaju. Peckaju. Svrbe. Ili užasno bole? A nikako ne možemo da im se suprotstavimo. Glavom kroz zid, ali uverenje ne mičemo iz naše glave!

“To je tako i tako.”

Zašto?

Jer su naša uverenja u odraslom dobu roditeljske projekcije stvarane tokom detinjstva. Mame i tate koje pričaju kroz nas. Njihove rečenice koje smo svakodnevno slušali. Koje u poslednje vreme ne funkcionišu u različitim situacijama. I nema veze što postajemo svesni da ni našim roditeljima nisu mnogo koristile. Ali, ko će to, a i uostalom, kako da menja? Pa, uverenja su večna!

Zapravo, kad uverenjima istekne rok trajanja (a to je ono kad nešto žulja, svrbi, pecka, bode našu svakodnevnicu) vreme je pribaviti nova. I da, moguće je.

Svi mi imamo taj neki predmet koji je dotrajao i raspada se, truli,  i iako znamo da nam više ničemu ne služi, čvrsto nas i neobjašnjivo vezuje za neka prošla vremena. I onda kažemo da se osoba vezuje za stvar.

Ista je stvar sa uverenjima. Kad dopustite sebi da se otvorite za nove perspektive, gledišta i razmatranja, odjednom prestaje čvrsta vezanost sa pokvarenim uverenjima. Odlepršaju. Otplivaju. Odlete. Nešto poput toga. A znamo gde ide sve ono što se pokvari…

O sličnoj temi možete pročitati OVDE.

Write A Comment