Poremećena slika o sebi, trend na društvenim mrežama, manjak samopouzdanja, neizgrađen identitet, narcisodnost… Koji je razlog objavljivanja velikog broja selfi fotografija jedne osobe na društvenim mrežama?

Svakim danom sve više fotografija iskaču na popularnim mrežama. Među tzv. facebook prijateljima su pretežno iste osobe u pitanju, mada se priključuju i nove. Često se pitam šta je razlog ovolikom broju fotografisanja sopstvenog sebe i prikazivanja drugima? Da li je to društveni trend, nedostatak aktivnosti tokom dana, dosada, nesamouverenost ili poremećaj od kog se pati?

Često čujem rečenice poput: “Mislim da smo se dvadeset puta slikali dok se njoj nije dopala fotografija toliko da može da je objavi” (Stvarno, dvadeset je malo!); “Nisi se sredio ako se tvoja lepota ne objavi na društvenoj mreži”, (Virtuelni prijatelji moraju znati svaki tvoj pokret!);  “Za nju/njega važi pravilo koliko lajkova imaš, toliko vrediš”, (100 lajkova, ma mora više na sledećoj objavljenoj!); “Znaš, sa selfi štapom lakše uslikaš više ljudi odjednom” (Da, jako je teško prići nekome na ulici, pa progovoriti koju reč ljubaznosti poput “Da li biste mogli par nas fotografisati?”).

Da li je zaista tako? Jesmo li postali zavisnici od tuđih lajkova, komentara, mišljenja objavljenog na društvenoj mreži? Povećava li nam to samopouzdanje? Uliva li nam nadu i dobijamo li priznanja da smo dobre i lepe osobe? Pojedincima možda prividno. Onda nastavljaju i nastavljaju i traže još. Vape za divljenjem. Vodi to nekoj vrsti zavisnosti, složićete se.

Opsesija koja obuzima ljude dovodi do kobnih, istovremeno i morbidnih situacija o kojima čitamo po novinama: “Pokušao samoubistvo jer nije mogao da napravi savršen selfi”, “Slikali se na sahrani tog i tog”, “Napravila selfi sa polumrtvom ženom”. Po svoj prilici, u sadašnje i neko buduće vreme imaćemo nove bolesti koje treba lečiti i nove načine za umreti.

Lepo je fotografisati se sa dragim osobama i takve uspomene čuvati, u redu je povremeno i objaviti fotografiju na društvenoj mreži, ako postoji radostan i lep povod za to. Priznaćete, nije privlačno kačiti identične selfije ceo dan, svaki dan, 365 dana u godini, samo zbog toga što se fotograf zavarava da su originalni. U njima se u stvari očitava sva slabost i nemoćnost osobe da na drugačiji način zadobije poštovanje drugih u okruženju.

O ovim temama treba razmišljati jer je i više nego neophodno diskutovati i upozoravati na masovni problem ljudskog otuđenja. U nastavku odličan video, koji upotpunjuje tekst pružajući lepezu depresivnog raspoloženja na društvenim mrežama:

Write A Comment