Poplava pozitivne psihologije poslednjih godina uči nas da se smeškamo i kad smo ljuti, kad nam je teško, kad smo uplašeni ili zabrinuti. Ako tome pridodamo plodove učenja iz detinjstva poput:

Ne smeš da se ljutiš, ružan si kad se ljutiš, NE DOZVOLJAVAM ti da se ljutiš i sl., stiže filmski odrasli scenario:

Sve više ljudi “nedozvoljene” emocije poput pomenute izbegavaju, ignorišu, potiskuju, ne shvatajući koliku štetu čine svom mentalnom zdravlju. Jer, ljutnja, kao i svaka druga emocija, strpljivo čeka dok se taloži -negde-tamo-u-nama. Čeka pravi momenat za kucanje.

Odličan, slikovit opis ljutnje mogao bi biti balon. Balon je osoba, a ljutnja vazduh kojim se balon pumpa. Šta se dešava kada se balon previše naduva? Svi znamo. Isto je i sa ljutnjom koja nije iskazana, već nagomilana u nama samima.

Ljutnja ima važnu funkciju, a to je poziv na promenu! Ako ćemo tu promenu da izvedemo najdirektnije, onda bi bilo korisno prepoznati izvor svoje ljutnje. Da li je reč o ometanju nečega što pokušavamo da radimo, da li je pretnja povređivanjem, odbijanje, ljutnja druge osobe ili pogrešan zaključak?

Prvi korak u procesu prepoznavanja ljutnje može biti praćenje “dešavanja” u telu. U kom delu tačno osećamo bol, pritisak, težinu, peckanje, trnjenje, pečenje i sl. Lično me zaboli glava ili osećam vrućinu u stomaku, kao da izgaram.

Važno je znati da ono što ljuti mene, nekog drugog neće ni dotaći, a kamoli naljutiti i obrnuto.

Svako ko je ljut može da razmotri (što često ne činimo – prva sam!) da li sa onim što ga ljuti može najbolje da izađe na kraj pomoću izražavanja ljutnje.

Postoje brojni slučajevi kada je bolje da sačekamo sa prigovorom dok nas ljutnja ne prođe, a ima trenutaka kada nas nije briga da li ćemo da pogoršamo stvari – jer je ljutnja snažna i nismo je svesni. Naravno, u tim situacijama drugi koji vide i čuju našu ljutnju mogu da nam kažu – što obično čine ili sami možemo zaključiti po načinu na koji govorimo, tonalitetu glasa, budućoj nameri i sl.

Cilj nije osloboditi se emocije ljutnje, već širiti izbor odigravanja ponašanja kad smo već u emociji.

Zato, kad uhvatite sebe u ljutnji, možete da:

Rashladite glavu – onih čuvenih izbroj do deset;

Cepate papir,

Skačete po krevetu,

Šarate, bilo šta što vam pomaže da izbacite pritisak (neki vid „ventilacije“)

Šetate,

Radite vežbe za opuštanje, nešto što vam prija kako biste trenutno umirili svoje telo i misli

Zapisujete osećanja – VERBALIZACIJA – “Trenutno se osećam ljuto.”

Kada se uspemo ohladiti – vreme je pokazati ljutnju osobi na asertivan način. I benefiti su tu. Jer…

Zdrava ljutnja dogovor gradi. Dodaću još:

I pozitivne promene stvara!

Write A Comment