Svakome su se događale situacije u kojima je naše viđenje jedne stvari bilo u potpunosti različito od viđenja druge osobe o istoj temi.

Oslanjajući se na sopstvena prethodna iskustva, emocije koje su proizvedene tim iskustvima, ono svesno, ali i nesvesno u svakome od nas, ponekad dovodi do toga da, iako se trudimo, ne sagledavamo uvek najrealnije lične osobine i ponašanja. 

Johari prozor je izuzetno slikovit prikaz ličnosti koji se deli na četiri manja prozora (dela). Komunikacija je uvek dvosmeran proces u kome i drugi ljudi mogu znati o nama ono što mi (ne)znamo o sebi i obrnuto. Svaka osoba ima ova četiri polja ličnosti.

Prvi deo prozora je onaj deo gde i osobe sa kojima komuniciramo znaju o nama ono što i sami mislimo o sebi. Primera radi: ukoliko mislite da ste iskrena osoba, a vaši prijatelji, saradnici i druge osobe sa kojima dolazite u kontakt misle isto, dolazimo po prvog polja nazvanog Javno ja. Tu je sve vrlo jasno i komunikacija je na najboljem nivou.

Drugo polje je interesantno iz razloga što je to nešto što mi znamo o sebi, a drugi to ne vide kod nas. Primer bi mogao biti da ste vi osoba sa manjkom samopouzdanja, ali u kontaktima sa drugima nikada to niste prikazali jer su sitacije zahtevale da se ponašate samouvereno.

Ili da imate izuzetnu tremu pri držanju govora, prezentacija i sl., a da se to na vama uopšte ne primeti. Ovo je onaj deo nas koji se često naziva “maska” ili “fasada”.

Treći deo su stvari koje drugi znaju o nama, a mi ih nismo svesni u tom momentu. Ovaj deo se naziva Slepa mrlja ili Slepi ugao. Primer u ovom slučaju bi mogao biti da vaši prijatelji znaju da ste skloni kašnjenju, ali vi to ne primećujete kod sebe “jer uvek krenete na vreme, pa se nešto ispreči”.

Ili vas svi već dovoljno poznaju da znaju kakve greške činite u odnosima sa partnerom, ali vi to ne prihvatate i ne želite ispravljati.

Četvrto polje je nešto u potpunosti nepoznato nama, a nepoznato i drugima. Ovaj deo se naziva Nesvesno. Možda ćemo tokom života uspeti da otkrijemo neke stvari o sebi koje do tada nismo prepoznavali ili nismo znali da u njima uživamo poput uživanja u prirodi, kolekcionarstva i sl.

                                           google.rs johari-window

Ovaj šematski prikaz je dragocenost našeg rasta i razvoja, jer se ostvarivanje najvećih potencijala veže za našu sposobnost i spremnost da se otvorimo prema drugima i budemo spremni da primimo njihovu povratnu informaciju.

Ono što krijemo od drugih i ono što ne želimo čuti o nama može biti ogroman potencijal samorasta, razvijanja, samosvesti i lepšeg, kreativnijeg života. Jer… “promene su neizbežne, a rast je samo mogućnost.”

Ako smo spremni na taj uzbudljivi proces otkrivanja.

Write A Comment