Deca – to su naše sutrašnje sudije, zapisana je rečenica Maksima Gorkog. Roditelji koji i dalje žive u nama kroz reči, osećanja, crte ličnosti koje su iznikle u zajedničkom odnosu odigrali su važnu ulogu u tome ko smo i šta smo postali. I onda postadosmo. Odrasli… ili roditeljske sudije? 

Na jednom predavanju koje sam posetila, predavač, psihoterapeut, rekao je: “Odrastanje je postepena razočaranost u veličinu roditeljske figure!”

Ova rečenica mi je ostala urezana i prirodno zapamtljiva… zašto to? Složih se skroz. Deci su prirodno roditelji centar sveta. Sve što rade, čini im se, tim tananim mladim dušama – ispravno je i za njihovo dobro.

Postoji li osoba koja nije zamerila makar nešto svojim roditeljima kad se osetila odraslom? Postupak, povišen glas, teške udarce, reči, nemarnost, preveliku brižnost, zabrane, kazne, nagrade? Makar zero nečega, jednu sitnicu. Možda i postoji. Ja je nisam srela još.

Većina roditelja pravila je dosta grešaka u odrastanju sopstvenog deteta. Razočaranje biva manje kad shvatite da roditelji nikad neće biti savršenstvo i baš ono što nama treba. Jer… oni nikad nisu kako treba.

Zapravo, mogla bih pobrojati šta mi se sve nije dopadalo u vaspitanju koje mi je servirano da gutam. Mogla bih… i radila sam to. Brojala kako sam shvatala. Bila ljuta, tužna, tražila “razloge” za sve svoje poodrasle neuspehe i konačno uspevala da izrazim što kao dete nisam znala/želela/smela. Dobar feeling za početak emocionalnog čišćenja, ako ne ostanemo predugo u kavezu zvanom “Da me moji nisu…”

Dubinski, trajni izlazak iz kaveza zahteva stalno suočavanje sa samim sobom. Prerasti kavez roditelja, odbaciti žice koje ga čine, stati na sopstvene noge i tražiti mesto u odraslom svetu može da izbavi od hroničnog nezadovoljstva i ogorčenosti svojom porodicom, u stvari samim sobom. Tek tada možemo utišati glas roditelja našeg dečjeg ja i prihvatiti da smo preuzeli  kormilo.

Rane iz detinjstva – ostanite tamo. Nije u redu da vas vučemo kroz ceo život. A nije ni pošteno da naše rane sutra vuku za rukav i neka nova mlada bića.

2 Comments

Write A Comment