2007. godina je zabeležena na prvoj strani word dokumenta prvog “održivog” dnevnika mog života… Obično je svaki koji sam započinjala završavao u kanti za smeće, obavezno dobro iscepkan ili čak spaljen. Nemam ideju šta se desilo sa ovim kada je uspeo da me ne “naljuti”, no, to nije tema. Poenta je koliko dnevnik zapravo pomaže.

Stranice word dokumenta pod šifrom, ispisane raznim fontovima, bojama, veličinima su zapravo jedan vid sagledavanja sebe, svoje ličnosti, misli i njihovog napredovanja.

Poprilično sam sigurna da u vreme kada sam ga počela popunjavati ni slutila nisam koliko ću se vraćati da pročitam neke srednjoškolske nezrelosti, probleme, muke i tegobe, a koliko ću upravo na ovaj način najjasnije stvoriti sliku svog napretka u životnim stavovima, suočavanju sa novim izazovima i sagledavanju svega onog što me okružuje.

Dnevnik nije najbolji prijatelj. Da se razumemo, živa reč i dalje ostaje najjači vid komunikacije jer je sa ljudima, ne sa wordom. Bar za moj ukus.

Ali ono što mi je ovaj vid komunikacije doneo (i donosi) jeste neprocenjivo iskustvo poređenja i uviđanje da sam napravila veliki pomak radeći na sebi. Znate, ne možete se setiti baš svakog problema koji vas je morio u određenom periodu života i to je normalno (naročito kada su se svi oni u tom momentu činili najvećim i nerešivim!). Dnevnik od, sada već 369 strana, može služiti u te svrhe. Huh, mogla bih knjigu izdati sa ovoliko strana A4 formata.

U odnosu na prethodni period ređe pišem, ali kvalitetnije. Samo kad osećam potrebu. Dobra je terapija. Još je bolje kada se ne ostaje samo na lepim stvarima koje su se desile, već i kad se podjednako dele i strahovi, sumnje, brige… upravo to pomaže napretku.

U dnevniku, misli se ne zaboravljaju i zapažanja se ne menjaju pod uticajem drugih događaja.

Naprotiv, sve ostaje onako kako je bilo u tom trenutku, u mojoj svesti, onako kako sam želela da prenesem. Ne postoji forma dobrog dnevnika, te ukoliko se nakon ovog teksta odlučite pisati, pustite da vas vodi ruka, mašta, osećaj, misao.

Write A Comment