Knjige su sastavni deo života, te kao takvima vrlo je značajno pristupiti im na pravilan način – razvijati ljubav prema knjigama. Roditelji često čitanje povezuju sa školskim uzrastom deteta, međutim…

Dečja (ne)privrženost knjigama zavisi od faktora koji se formiraju u detinjstvu: koliko je bilo okruženo knjigama, da li su one bile sastavni deo njegovog odrastanja pored igre, koliko mu se čitalo, koliko se razgovaralo o pročitanom, prepričavalo, izmišljalo novih priča, koliko je viđalo roditelje sa knjigom u ruci itd.

Čitanje je navika koja se stiče. Ne može se očekivati od deteta koje nije podsticano da lista, razgleda, pokazuje, imenuje slike u knjigama zavoli čitanje kada dođe vreme za školu. Naprotiv, takvom detetu će verovatno mnogo teže sve što ima veze sa knjiškim štivom. Zaključak: Počnite od najranijih dana, kontinuiranim tempom, da približavate Vašem detetu knjigu i sve njene čari. Na koji način?

Trebali biste podsticati:
razvijanje navike;
odlazak u biblioteku;
čitanje unutar porodice;
razvijanje pozitivnog odnosa prema knjizi;
pričanje priča;
zajedničko listanje ilustrovanih knjiga kao i razgovor o pročitanoj knjizi.

Izdvojte vreme kada ćete se, zajedno sa Vašim mališanom, posvetiti listanju neke knjige prilagođene njegovom uzrastu. Pokazujte mu sve zanimljivosti koje se nalaze u njoj, oblike, figure, boje, pričajte mu o njima, a zatim ga uključite u razgovor. Ako je dete malo, pitajte ga da pokaže i imenuje stvari: gde se nalazi crvena boja, velika jabuka, zeleni automobil, slon ili maca, ukoliko je starije podstičite ga da razgovarate o onome što mu Vi pročitate. Na ovaj način, ne samo da detetu razvijate pozitivan odnos prema knjizi, već podstičete i razvoj njegovog mišljenja, zaključivanja, kreativnosti, mašte.

Posvetite jedan dan za posetu biblioteci. Napravite mini ekskurziju tako što ćete ga odvesti u biblioteku i uvući u čarobni svet knjiga. Razgledajte sa njim, pričajte, a ukoliko postoji i kutak za decu, sedite sa njim i čitajte.

Svakako, sav trud koji ulažete u razvijanje čitalačkih aktivnosti kod Vašeg deteta, treba biti propraćen i Vašom istinskom ljubavlju prema knjigama. Ukoliko Vas dete viđa često kako čitate, listate, odlazite u kupovinu knjiga, doživeće knjigu kao neprocenjivu vrednost i važnost čitanja iste.

Write A Comment