“Ukoliko napravite listu razloga zašto se neki par venčao, pa listu razloga zašto se taj par razvodi – pronaći ćete da se mnoge stvari ponavljaju”, rekao je Minjon Meklaflin.

Razvod je zasigurno jedan od većih životnih stresova, kako za same bračne partnere, tako i za decu. Nezavisno od uzrasta, deci teško pada odluka roditelja da se raziđu, a tinejdžersko doba dodatno je prožeto raznim promenama, kako fiziološkim, tako i psihološkim.

U našem društvu status porodice se značajno promenio. Dok je nekada razvod bio tabu tema i događaj, danas se po statistikama svaki peti brak u Srbiji završi upravo ovako. Razloga je mnogo i razlikuje se od porodice do porodice, ali jedno je sigurno: deca ga, koliko god zajednički život delovao neizdrživo, uvek teško prihvataju.

Veoma je važno da deci iskreno objasnite šta se dešava, ali sa dozom obrazrivosti i smirenosti jer svako dete različito reaguje.

U adolescentskom periodu postoji sposobnost da se adekvatno razume i prihvati ono što se dešava, ali je ovo period značajan za izgradnju sopstvenog identiteta.

Postoji mogućnost da adolescent sliku o razvodu implementira u sliku sopstvenog identiteta jer je ovo uzrast kada adolescent preispituje sebe i sve ono što ga okružuje. Tinejdžer će, više nego što bi to inače činio, preispitivati vrednost braka i možda izgraditi negativan stav.

Često sam imala prilike da čujem od vršnjaka čiji su se roditelji razveli u toj fazi razvoja da ne žele brak, decu, vezivanje, tačnije porodicu: “Šta mi to treba? Zašto bih neko dete potencijalno osudio na loše roditelje i loš život?”

Kao da se unapred plaše da neće uspeti u bračnoj zajednici. Sebe u budućnosti vide kao kopije svojih nezadovoljnih i nesrećnih roditelja.

Srećom, ne zvuče svi primeri ovako.

Bitno je biti iskren prvenstveno prema sebi, a zatim i prema detetu. Posvetite vreme, razgovarajte sa njim otvoreno i smireno, onako kako umete, ali najiskrenije što možete.

Stavite do znanja da ono nije krivo za vaše razilaženje, kao i da će oba roditelja uvek biti upravo to: njegovi roditelji. Važno je, kada mu pričate, biti siguran  da je razvod najispravnija odluka koju donosite kao supružnici zajedno jer ćete detetu u tom slučaju delovati odlučno, ali i samopouzdano.

Besmisleno je pričati loše o supružniku jer je taj supružnik i roditelj vašeg deteta.

Takođe, ako tinejdžer ima pitanja, potrudite se da date adekvatan odgovor. Nema potrebe ostajati nedorečen jer dete tog uzrasta razume ozbiljnost situacije. Birajte prikladnije rečenice “Dogovorili smo se”, “Složili smo se da je najbolje…” od “Tvoj otac je ovakav i onakav…” ili “Tvoja majka nije želela da se trudi.”

Kakva god da je situacija u pitanju, zbog vašeg zajedničkog deteta (ili dece) dobro je ostati u korektnim odnosima sa bivšim supružnikom.

Imajte u vidu da deca vole oba roditelja i da serviranjem loših stvari jedno o drugom kod njih možete probuditi samo osećaj krivice, nevoljenosti, rastrzanosti ili inata.

Rešenje svakako nije u tolerisanju lošeg braka. No, razvod je veoma bolan proces, te je neophodno biti veoma pažljiv u prezentovanju ovako važne odluke zajedničkoj deci.

Write A Comment