Soba je kanadski film iz 2015. godine u režiji Lenija Ejbrahamsona. Ovo filmsko ostvarenje emotivna je priča i povezanost deteta i majke koji u uslovima nehumanim za življenje stvaraju svoj svet. O snazi majke. Borbenosti duha. Ljudskoj izdržljivosti. Požrtvovanosti.

Petogodišnji Džek sa svojom majkom ima život u manje od deset kvadrata prostora koji naziva Soba.

Spoljašnji je svet za njega nepoznanica i veoma uspešno živi sa činjenicom da je iza zida svemir. Mnoge se teme provlače u ovoj dirljivoj priči, od izolovanosti, preko kohezije, pa sve do načina na koji doživljavamo svet u svojoj glavi.

Koliko god da je prostor mali, Džek ga doživljava beskrajno dugim. On daje imena raznim predmetima u Sobi i tako je čini živom. Majka je za njega najvažniji deo sveta i upravo je iz tog razloga Soba iako mala, zapravo tako velika. U njoj su smeštene emocije, navike i svakodnevni rituali. Život.

Nastavak filma je podjednako važan kao i prvi deo izolacije. Suočavanja sa potpunom novom dimenzijom zvanom svet za Džeka je otkriće koje ga buni, plaši, izaziva mu stid i nelagodu. Majku uvodi u krizu i borbu sa samom sobom.

– Očigledno nisam dovoljno dobra mama.

– Ali si mama.

Write A Comment