Kada su deca mlađa, kreću se u porodičnoj grupi i više zavise od drugih, njihov fokus je usmeren na odrasle, najčešće roditelje. Kontakte sa decom ostvaruju na igralištima, parkovima, u igraonicama itd. i u tom uzrastu je prisutan egocentrizam deteta, odn. nesposobnost stavljanja u ulogu onog prekoputa. Sa polaskom u vrtić ili školu i sve većom samostalnošću, dolazi do promena u funkcionisanju dečjih kontakata. Drugari iz škole postaju značajne osobe…

Nesumnjivo, porodica je prva socijalna grupa u kojoj dete ostvaruje kontakte, uči i biva voljeno i prihvaćeno. Kada deca počinju da uspostavljaju intenzivnije socijalne kontakte izvan porodice, pre svega u školskoj sredini, javlja se snažniji uticaj vršnjaka na njihovo ponašanje. Jedna od najvažnijih stvari tokom odrastanja jeste sticanje prijatelja.

Deca školskog uzrasta (sedmogodišnjaci, npr.) biraju prijatelje prema određenim kriterijumima koji su im u tom uzrastu važni, a obično su vezani za ponašanje: „hoće da pomogne“, „dobar je“, „pozajmljuje mi svoju olovku“, „ne družim se sa njim jer je tužibaba“ „udara drugu decu“ itd. Takođe, u ovom uzrastu značajnu ulogu igra pol. Dečaci se više druže sa dečacima, devojčice sa devojčicama.

Sećam se prve reakcije na svoju, jednu od danas najboljih drugarica: „Lepa je, nosi neki rozi džemperak, dobra je prema drugoj deci i pozajmljuje im školski pribor.“ I dan-danas se šalimo kako sam se počela družiti sa njom jer mi je bila najlepša u razredu. Simona draga, tvoja lepota je presudila našem prijateljstvu!

Ono što je važno jeste da dozvolite detetu da odabere prijatelja, odn. da samostalno izgrađuje odnose sa njima. Svakako da je značajno da budete u toku, odn. znate sa kim se Vaše dete druži, najradije igra, kakva je socijalna klima razreda, da li postoje određeni problemi, konflikti itd., ali mešati se mnogo je bespotrebno, osim ako primetite negativne efekte druženja.

Drugarstvo je velika i značajna stvar za dete školskog uzrasta. Druženjem se deca međusobno upoznaju, dele, igraju, pomažu i štite, otkrivaju nove stvari, izgrađuju karakter, osamostaljuju se, nauče da rešavaju konflikte. Svako od nas se rado seća prijateljstva iz školskih klupa, a ona koja su opstala i u odraslim danima su neprocenjiva vrednost.

Write A Comment