Dečak sa biciklom je belgijski film iz 2011. godine u režiji braće Darden, Žan Pjera i Luka. Radnja filma vrti se oko dečaka koji se nalazi u domu za napuštenu decu i gubi kontakt sa svojim ocem.

On je zatvoren, buntovan i odbija bilo kakvo povinovanje merama. Kada ga (pomoću žene koja ga iz doma vodi kod sebe vikendom) pronalazi otac i saopštava mu da ne želi više da ga vidi, Siril je tužan, ljut, razočaran.

Utehu svaki put pronalazi u svom biciklu sa kojim juri svuda, čak se i tuče i bori kada pokušavaju da mu ga ukradu. Ovaj bicikl predstavlja slobodu i ublažava manjak ljubavi od strane oca koja Sirila toliko boli.

Stabilnost muške figure u nastavku filma pronalazi u pogrešnoj osobi, dok se Samanta, njegov hranitelj, snažno bori za njegov lepši život.

Film je dirljiv, ali realan i prikazuje patnju dece koja su napuštena od strane važnih odraslih, kao i večito traganje za ljubavlju.

Dečak kog glumi Tomas Dores upečatljivom glumom navešće nas na razmišljanje: Da li je bolji bilo kakav roditelj nego nikakav? Koliko bi dece dalo sve samo da ima roditelja kraj sebe, ma kakav da je?

Write A Comment