Autentična knjiga koja govori o životu, iako bi vas naslov mogao prevariti.

Napisana za samo devet dana knjiga Viktora Frankla – Zašto se niste ubili, jedna je od onih dragocenih knjiga koje progutate u jednom dahu, ali varite duže vreme.

Viktor, poznati psihijatar i osnivač savremenog psihoterapijskog pravca zvanog logoterapija pripoveda nam u ovom štivu od svega sto i kusur strana istinsku golgotu koju preživljava u koncentracionom logoru tokom tri godine, od koje i najgora noćna mora zvučati bolje.

Zašto je vredna čitanja?

U životnim okolnostima kada je život pojedinca obezvređen i toliko sićušan, kada se oseća kao igračka sudbine, kada u crnom krugu ne postoji niti jedna svetla tačka za prodisati današnji dan, Frankl nas izuzetno snažno izvlači iz  varalice apatije i tera na traženje smisla življenja. Ako život uopšte ima smisao, ima li ga i trpljenje?

Da li zaista način na koji čovek prihvata svoju patnju i sve ono što sa sobom donosi u uslovima nedostojnim bilo kog živog bića ove planete može da odredi njegove buduće dane?!

Franklov zapis primorava nas, uvlači, usisava i pobija naša strahotna uverenja o gubitku vere u budućnost, uveravajući nas svom svojom jednostavnošću da je IZBOR ono što se čoveku nikada ne može oduzeti. Izbor da izabere svoj stav.

 

 

Write A Comment